TURÇEP'in düzenlediği bilgilendirme paneli. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Başkanı Saadet Çağlın ve Jeoloji Yüksek Mühendisi, TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Tahir Öngür, Turgutlu Çaldağı'ndaki nikel maden işletmesi için "Böyle bir madencilik dünyada kabul görmeyen bir anlayıştır, buna madencilik değil ancak facia denir". (05 Mart 2015)
Çaldağı için hazırlanan 2'nci ÇED Raporu'nun onaylaması kararı, Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) öncülüğünde, 'Çal Dağı'nda Vahşi Madenciliğe Hayır' adı verilen eylemle protesto edildi. Videoda Turgutlu'nun Sarıbey köyünden köylü kadınların "Biz bu madeni kesinlikle istemiyoruz" şeklindeki konuşmaları yer alıyor. (23 Kasım 2014)
Yurdun değişik yerlerinden gelen yaşam savunucusu, çevreci ve sivil toplum kuruluşları Turgutlu Çaldağı’nda buluşarak nikel işletmesi için ÇED kararının onaylanması kararını Turgutlu Çevre Platformu öncülüğünde, "Çal Dağı'nda 'Vahşi Madenciliğe Hayır' eylemiyle protesto ederek madene kesinlikle geçit vermeyeceklerini açıkladılar. (23 Kasım 2014)
Çaldağı için hazırlanan 2'nci ÇED Raporu'nun onaylaması kararı, önce zirve Dağcılık'ın düzenlediği 'Çal Dağı'nda Vahşi Madenciliğe Hayır' adı verilen kamp ve yürüyüşle protesto edildi. Videoda TURÇEP'in bileşenlerinden olan Zirve Dağcılık üyesi Lütfi Bıkmaz'ın uygulanmak istenen vahşi madencilik projesi hakkındaki açıklamaları yer alıyor. (22 Kasım 2014)
09 Kasım 2014 Pazar günü Manisa ili ve çeşitli ilçelerinden gelen sivil toplum örgütleri ve çevreci kuruluşlar MANİSA ÇEVRE ve YAŞAM PLATFORMU çatısı altında birleştiler. Videoda oluşuma öncülük edenlerden Manisa Akademik Odalar Birliği Temsilcisi ve Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran'ın açıklamaları yer alıyor.
09 Kasım 2014 Pazar günü Manisa ili ve çeşitli ilçelerinden gelen sivil toplum örgütleri ve çevreci kuruluşlar MANİSA ÇEVRE ve YAŞAM PLATFORMU çatısı altında birleştiler. Manisa Tarzanı'nın izinden gideceğini açıklayan platform, hedefini de “asıl zenginliğimiz Gediz vadisidir” sözleriyle ifade ederek, ekoloji mücadelesinin toplumsallaştırılması olarak tanımladı.. (09 Kasım 2014)
Alaşehir'de çevre mücadelesi veren ADOÇEV (Alaşehir Doğa ve Çevre Gönüllüleri Derneği) tarafından düzenlenen panelde jeotermal enerji konusu ele alındı. Panelde, jeotermal enerjinin diğer enerji kaynaklarına kıyasla daha az tehlikeli olduğu anlayışının yanıltıcı olduğu, söz konusu asıl konunun verimli tarım topraklarının sermayenin yok edici tehdidi ile karşı karşıya olduğu vurgulandı . (28 Eylül 2014)
Soma maden faciasının yankıları sürerken Turgutlu'da sivil toplum örgütlerince "vahşi madencilik" konulu panel düzenlendi. Jeoloji yük. müh. Tahir Örgür'ün yer aldığı panelde Turgutlu'daki nikel işletmesinin yaptığı ÇED değişikliği ve Turgutlu'yu bekleyen tehlikeler değerlendirilirken, dayatılan madencilik anlayışı ve siyasi iktidarların sadece maden şirketlerinin çıkarını kollayan tutumu eleştirildi. (24 Mayıs 2014)
Turgutlu'da çevre mücadelesi veren, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin bileşiminden oluşan TURÇEP, ilkini 8 Mart 2014 akşamı düzenlediği etkinlikte "Madene izin verenlere, destek olanlara, kefil olanlara, karşı çıkmayanlara verilecek oyumuz yok. Oyumuz ekolojik yaşama sahip çıkan, Çaldağı'ndaki bu madene karşı çıkanlara" mesajı veriyor. (08 Mart 2014)
Ege Üniversitesi eski Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ümit Erdem'in hazırlayıp sunduğu Ege Üniversitesi TV'deki "Çevreden Çevremizden" programının 29. bölümünde Turgutlu Çaldağı ve vahşi madencilik konusu yer aldı. 12 Şubat Çarşamba günü canlı yayın olarak yayınlanan programa TURÇEP adına TURÇEP Hukuk Temsilcisi Avukat Hasan Namak katıldı. (12 Şubat 2014)
İzmir Kemalpaşa ilçesi Armutlu beldesindeki yaşam savunucuları ekoloji mücadelesinde kendilerinin de var olduklarını , "Gediz vadisi cinayeti" diye tanımlanan, tüm dünya insanlığı için verilen bir çevreci mücadele anlamı da taşıyan Çaldağı direnişinde omuz omuza ve dayanışma içinde olacaklarını işte bu "Dayanışma" adını verdikleri video ile duyurdular. (24 Ocak 2014)
TURÇEP'in bileşenlerinden olan Zirve Dağcılık Kulubü Turgutlu şubesinin Çaldağı'na yaptığı bir gezi. Zirve Dağcılık Kulubü mensupları, kulüp üyesi ve TURÇEP Yürütme Kurulu Üyesi de olan Belediye Şehir Meclisi Üyesi emekli öğretmen Lütfi Bıkmaz'dan Çaldağı'ında uygulanmak istenen vahşi madencilik ve yapılan doğa katliamı hakkında bilgi ediniyor. (12 Ocak 2014)
Nükleer enerji tasarısının görüşüldüğü Meclisteki oturummda yapılan görüşmelerde Çaldağı konusu bir kez daha gündeme geldi. Özellikle 17 Aralık'ta başlayan "yolsuzluk" operasyonu dalgası ile birlikte "Çaldağı'nda rüşvet kokusu" haberlerinin de yer alması ile, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Bakan Veysel Eroğlu'na "Çaldağı'ndaki izinleri baskı sonucu mu verdiniz?" sorusunu yöneltti. (08 Ocak 2014)
Turgutlu'da gerçekleştirilen mitingde binlerce kişi Çaldağı'nda faaliyete sokulmak istenen ve Gediz vadisini çevre felaketi ile tehdit eden nikel madeninin kapatılmasını istedi. Mitingde ""madene hayır", "her yer direniş her yer Çaldağı" gibi sloganlar atılırken, topraklarına asit damlattırmasına ve madene izin vermeyeceklerini yinelediler. (23 Kasım 2013)
CHP MANİSA Milletvekillileri Hasan Ören ve Özgür Özel, CHP Turgutlu İlçe teşkilatı ile birlikte CHP Turgutlu İlçe Teşkilatı önünde basın açıklaması yaptı. Ardından Milletvekilleri ve partililer çarşı esnafını dolaşarak madenle ilgili binlerce broşür dağıttı ve 23 Kasım'da yapılacak miting için çaprıda bulundu. (18 Kasım 2013)
Turgutlu'da gerçekleştirilen 1 Ege Çevre Kurultayı hakkında Prof. Dr. Beyza Üstün'ün değerlendirmesinin yer aldığı İMC TV'de Yeşil Bülten programı. Prof. Dr. Üstün, değerlendirmesinde, kurultayın başarısı yanı sıra çok önemli bazı kararlar da alındığı ve gelecek için umut verici olduğu vurgusunu da yapıyor. (15 Kasım 2013)
Turgutlu'da gerçekleştirilen 1. Ege Çevre Kurultayı Hayat TV Çepeçevre Yaşam'da. Program Yapımcısı Özer Akdemir'in sunumu ile ekrana gelen 1. Ege Çevre Kurultayı'nda yaşam alanlarını savunmak için direnenler ve çevre örgütleri Türkiye'de yaşanmakta olan çevre sorunlarının nedenleri ve çözüm yolları ile birlikte neler yapılabileceğini tartışıyor. (15 Kasım 2013)
1. Ege Çevre Kurultayı Turgutlu'da yapıldı. TURÇEP'in evsahipliğinde gerçekleştirilen çevre kurultayı'na Ege bölgesi yanı sıra yurdun çeşitli bölgelerinde çevre mücadelesi veren pek çok çevre örgütü temsilcisi katıldı. Kurultayda geleceğe dönük önemli bazı kararlar da alındı. (09 Kasım 2013)
Taksim Gezi Parkı direnişine destek amacıyla 01 Haziran 2013 tarihinde Turgutlu'da gerçekleşen ve yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla yapılan yürüyüşün Gezi Parkı müzikleri ile de anlatılan görüntüleri. Sitemizin bir armağanı. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam! (24 Temmuz 2013)
7 yıldan bu yana süren, bilimi kılavuz edinen ve siyasetlerüstü bir kulvarda sürdürülen bir çevreci direniş olan Çaldağı direnişinin bir klibi. 7 yıldır sürmekte olan çevreci mücadele süreci içinde yer alan ve değişik evrelere ait bazı fotoğraf kareleriyle slayt gösterisi olarak anlatılan kısa bir direniş öyküsü. Sitemizin bir armağanı... (07 Temmuz 2013)
Büyüklerine "Benim dünyamı kirletmeyin" diyen Minik Servet, tabiat ananın insanlara armağan ettiği "büyük servet"i anlatmaya devam ediıyor. Bu ikinci videoda ise yaşayacağı dünyanın kirletilmesinde büyüklerin payı olduğunu söyleyen minik Servet, büyüklerini çevrelerine karşı duyarsız olmakla eleştiriyor. (02 Ağustos 2013)
Minik Servet, Turgutlu'nun Çepnidere köyünde bir ilkokul öğrencisi. Adı: Servet Eylül Aksoy. Hiçbir önyargısı, hiçbir siyasi görüşü yok. Ama gelecekten beklentileri çok. "Büyükler"in kirlettiği dünyada sağlıklı yaşayabilmek için "Benim dünyamı kirletmeyin" diyor, tabiat ananın armağanı büyük serveti anlatıyor. Bunları kendisine söyleten ise yaşam isteği ve sağlıklı yaşam hakkı. (24 Haziran 2013)
Vahşi madenciliğe karşı mücadele veren çevreciler ve yaşam savunucuları Gördes'e doğru yola çıkan "cehennem kazanı"na engel olmakta kesin kararlı ve Akhisar yol kavşağında yolunu keserek durdurdu.Cehennem kazanı adını takılan dev asit kazanı önünde direniş çadırları da kuran çevrecilerin direnişleri ve çadır nöbetlerini sürüyor. (15 Haz. 2013)
7 yıldır Çaldağı direnişiyle bilinen Turgutlu'da, Dünya Çevre Günü'nde basın açıklaması yapıldı. 5 Haziran'ların artık "çevreci mücadele günü" olduğu belirtilirken, "Çaldağı direnişinin tüm dünya insanlığı için yürütülen bir mücadele" anlamı taşıdığı vurgulanarak, tüm dünyaya yönelik mesaj verildi. (05 Haziran 2013)
Çaldağı çevre direnişiyle adını duyuran Turgutlu'da Taksim direnişine destek amaçlı gösteriye 5 bin civarında kişi katıldı. Çaldağı için TURÇEP tarafından kurulan çadır da ayrıca çeşitli gösteriler de yapılıyor. İzleyeceğiniz video TURÇEP'le birlikte çevre mücadelesi içinde yer alan gençlerin kendi hazırladıp oynadıkları bir mini tiyatroyu gösteriyor. (01 Haziran 2013)
31 Mayıs'ta Taksim Manolya Meydanı’nda masum ve küçük bir çevreci direniş olarak başlayan, devlet güçlerinin acımasızca güç göstermeleri nedeniyle yurt genelinde iktidarı protestoya dönüşen gelişmelerde bir destek de Turgutlu’dan geldi. 7 yıldır Çaldağı çevre direnişiyle adını duyuran ilçede Taksim direnişine destek amaçlı gösteriye 5 bin civarında kişi katıldı. (01 Haziran 2013)
TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu) üyeleri ve halk Çaldağı'nın zirvesinde basın açıklaması yaparak "vahşi madenciliğe hayır, topraklarımıza sahip çıkacağız" derken, şimdiki maden şirketini de daha önce kovdukları İngiliz şirketi gibi kovacaklarını belirterek "Geldikleri gibi giderler dedi. (23 Mart 2013)
Vahşi madenciliğe karşı Akhisar'da düzenlenen panelden 1 gün öncesi. İMC TV'nin konuyu haberlerine taşıması vahşi madenciliğe karşı tepkilerin ne düzeyde olduğunu gösteren somut bir örnek oldu. Programa telefonla katılan GÖRÇEV temsilcisi İbrahim Balıklı, Akhisar'ı da tehdit eden Gördes nikel işletmesinin yaratacağı çevresel sorunları anlatıyor. (18 Ocak 2013)